Nazad
Kolesterol je dio našeg tijela. Iako je na lošem glasu, on pomaže u izgradnji zdravih stanica. Ta voskasta tvar potiče učinkovit protok krvi, ali stvari se kompliciraju kada se razina kolesterola u krvi prekomjerno poveća, što može dovesti do stvaranja masnih naslaga ili plaka na stijenkama arterija. Tada se otežava protok krvi u tkivima, što negativno utječe na zdravlje srca i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. U prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti važno je ograničiti unos zasićenih masti (mesa, maslaca i tvrdih sireva) i transmasnih kiselina (grickalice, pržena hrana, slatkiši i pekarski proizvodi). Također, treba ograničiti unos jednostavnih ugljikohidrata i šećera, što uključuje i slatku hranu i slatka pića, kao i soli i alkohola. Opća županijska bolnica Požega savjetuje da se prehrana obogati kvalitetnim izvorima proteina (nemasno meso, riba, svježi posni sir, bjelanjci, sjemenke, mahunarke i integralne žitarice), kao i uljima bogatim jednostruko nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo i druga netropska biljna ulja) i proizvodima bogatim omega-3 masnim kiselinama (masna riba, neka biljna ulja, orašasti plodovi, lanene sjemenke). Uz to, prednost dajte namirnicama bogatim netopivim vlaknima (povrće, voće, mahunarke i cjelovite žitarice). I ne zaboravite se kretati jer fizička aktivnost može pomoći da snizite trigliceride i kolesterol u krvi.
0